4 augustus 2015

Finland


In Finland hebben ze volgens velen het beste onderwijssysteem ter wereld. Wat is er dan zo goed aan? 


1. Er is veel aandacht voor talentontwikkeling.
In Finland vinden ze vakken als kunst, sport en muziek minstens net zo belangrijk als de "gewone" vakken. En ze kijken naar wat het kind wil &  kan. Ben je nou goed in kunst, leren ze je daar meer van. Hetzelfde geldt voor de andere vakken. Op die manier ben je dus vaak bezig met wat je leuk vindt en waar je goed in bent! Ben je ook nog eens bezig voor je toekomst!

2. Iedereen wil leraar worden in Finland. 
Je hebt er zelfs een universitaire studie voor nodig! Een leraar wordt daar net zo goed betaald en heeft net zo'n hoge status als een dokter of advocaat hier. In Finland wordt het onderwijs als iets heel belangrijks gezien. Daar geloven ze echt in "kinderen zijn de toekomst"!

3. Ze doen niet aan toetsen & cijfers.
Daardoor kunnen kinderen meer ontspannen, en meer leren. En in plaats van cijfers, krijgen ze een persoonlijke feedback. Waarom? Ze vinden het niet eerlijk om verschillende mensen dezelfde toetsen te laten maken, terwijl iedereen anders is. Hebben ze helemaal gelijk in!

Zo is het ook veel eerlijker qua overgang. Denk maar aan die ene luie jongen die niks doet maar gewoon overgaat, of dat meisje wat heel hard haar best doet om over te gaan, maar op 1 punt blijft zitten.

4. Docenten daar geven per dag maar 3 of 4 lessen van 45 minuten.
Zo kunnen ze meer hun best doen op een nieuwe les. Van 8 lessen achter elkaar geven zou ik mijn enthousiasme ook verliezen!
Leerlingen hebben er ook een langere pauze van 75 minuten per dag. Je zou denken dat dat slecht is en dat je daar maar luie leerlingen van krijgt. Dit is niet zo. Hun prestaties liggen hoger!

5. Leraren krijgen een grote vrijheid om hun les zelf in te richten.
Ze mogen het zélf doen, in plaats van zich precies aan het boekje te houden. In combinatie met de weinige lesuren zijn de meeste leraren gelukkig en enthousiast, waardoor hun leerlingen ook weer meer inzet tonen, gelukkig en enthousiast zijn!

6. T/m 16 jaar heeft iedereen hetzelfde onderwijs.
Er zijn geen niveau's als mavo, havo en vwo. In plaats daarvan zijn alle klassen gemengd en krijg je opdrachten die bij jou passen, in kleine groepjes. Net als op de basisschool, maar dan anders :)
Pas als je 16 bent, kies je je vervolgopleiding: VWO of HBO. Je kunt ook kiezen om naar een soort MBO-school te gaan, maar in Finland gaat bijna iedereen naar een hogere opleiding. In tegenstelling tot hier!

7. Docenten ontwikkelen zich steeds op hun vakgebied.
Dus je leert steeds de nieuwste dingen in plaats van ouwe meuk. En zo hoort het!

Lijkt het je wat om dit ook allemaal in Nederland te hebben?
Mij wel! Volgens mij zijn dan alle leerlingen én docenten gelukkiger!


Tot 't volgende blogbericht,
Groetjes Willemijn!