21 oktober 2015

Frans & Duits


Hi there! Ik merk dat veel mensen Frans een nutteloos vak vinden: je gaat bijna nooit naar Frankrijk en als je er naartoe gaat, dan zullen de meeste Fransen toch wel Engels spreken!

Daarom vind ik dat Frans niet verplicht moet zijn. Twee uur per week er les in krijgen, woordjes stampen, en hun grammatica leren voor... niks? Of nou ja, niet zo veel. Je leert er niet vloeiend Frans door spreken. Misschien kun je jezelf een klein beetje verstaanbaar maken, maar als ik de meesten uit mijn klas hoor...?!

Ik denk dat je die Franse lessen beter kunt vervangen door Engels. Daar heb je veel meer aan! Dat spreken veel meer mensen, en als de Fransen dat nou ook gaan spreken is er geen probleem meer! En de jongeren in Frankrijk doen dit al.

Als je Frans wél leuk vindt en er later wat aan hebt, dan moet je het gewoon kunnen kiezen. Maar heb je er niks mee, dan is het zonde dat je er drie jaar je tijd & moeite in moet steken!

Dat brengt me bij Duits.
Dat krijg je vanaf de tweede. Weet je waarom je dat een jaar later krijgt dan Frans? Omdat toen het werd ingesteld de oorlog net was afgelopen en "je kunt die brugklassers toch meteen niet de taal van de bezetter leren?" Dat was de echte reden! Slaat nu nergens meer op dus!

Bij Duits hetzelfde verhaal als Frans. Ook al is het de meest gesproken taal van Europa, de kans is klein dat je je niet kunt redden in het buitenland omdat je geen Duits spreekt; bijna iedereen spreekt Engels!

Dus waarom krijg je dan twee jaar verplicht een taal die je na die jaren toch niet vloeiend spreekt en die je toch nergens hoeft te gebruiken?

Weer: als je het wél leuk vindt en er iets mee wilt doen, zou je zeker het moeten kunnen kiezen!
Vind je het niet leuk, dan kies je het niet.

Engels moet nog wel worden gegeven natuurlijk! Dat is wél een wereldtaal waar je echt iets aan hebt. Dus als de school daarin nog iets meer investeert komt alles helemaal goed :)


Groetjes Willemijn ♫