1 oktober 2015

Op z'n kop of staand


Ik weet niet meer of ik het ooit zelf heb verzonnen of in een boek heb gelezen of op tv heb gezien, maar ik heb in ieder geval een beeld in mijn hoofd van hoe je leuk les kunt hebben!

Volgens mij kwam het uit Meester Jaap (wie kent dat nog?!). Toen mocht de klas tijdens het lezen een positie aannemen die hij zelf het fijnste vond. Onder de tafel, op de tafel, liggend, staand, in kleermakerszit... Echt heel leuk! En het maakt dat je meer zin hebt om te lezen, denk ik. Dus dacht ik: Waarom niet in het echt?

Misschien niet zo extreem dat je yogaposities gaat aannemen. Maar wel sta-tafels achterin! Met laptops erop misschien, of nog andere dingen die het leren leuker en actiever maken. In plaats van die rijtjesopstelling van nu. Daar wordt niemand blij van!

Sowieso mogen de lokalen wel eens opgeleukt worden!
Het lijkt wel alsof de lokalen zo saai mogelijk moeten zijn. Alsof versiering, kleur of gezelligheid verboden is. Maar van gezellige lokalen krijgen leerlingen veel meer energie. Maak ze dan ook vrolijker! Er zijn wel docenten die hun best daar voor doen, bijvoorbeeld de posters met gedichten die bij ons bij Nederlands hangen. Maar echt vrolijk is het niet, en waarom hangen ze daar als je nooit de kans krijgt om ze te lezen of er iets mee te doen?!

Bij sommige vakken kan de saaie opstelling nu al veranderd worden. En op onze ideale school waar veel actievere lessen worden gegeven kan de opstelling al helemaal beter:

In de klaslokalen waar ik het over heb zijn ook planten, en staan er alleen maar sta-tafels. Want zitten is heel slecht voor je! Of misschien toch ook nog banken met veel kussens om te relaxen...

Stel je eens voor: een grote ruimte met sta-tafels en planten en laptops om opdrachten uit te voeren waar gepraat mag worden. Aparte lokalen voor de drama- en andere creatieve lessen. Lokalen om rustig te leren met banken en poefs. En dan nog lokalen om de theorie te krijgen, dus een beetje zoals we klaslokalen nu kennen maar dan leuker! Sowieso zijn alle lokalen leuk natuurlijk :)

Zou jij daar niet blij van worden? Ik wel!

Zo, nu stop ik. Ik ben al helemaal enthousiast over zo'n school! Jij ook?


Groetjes Willemijn!