20 november 2015

Geschiedenis

"Wie het leger in gaat moet alsnog een onvoldoende voor Geschiedenis krijgen"
Deze Loesje vond ik altijd al leuk. En hij is nog waarder dan je zou denken! Lees gauw verder.

Waarom krijgen we Geschiedenis? Waarschijnlijk om er iets van te leren! Maar volgens mij hebben die lessen niet heel veel zin: er is nog steeds oorlog! Dus wat dat betreft hebben mensen er niet veel van geleerd.

Je leert sowieso niet veel van feitjes stampen. Waar heb je die voor nodig? Waarom moet je weten dat Abraham Kuyper de stichter van de ASP was? Ik vroeg in de tweede aan mijn leraar wat het nut van al die dingen was, hij zei: "Basiskennis". Ja hoor, daar hebben we 'm weer!

Een ander antwoord is ook: "Zodat we niet weer dezelfde fouten maken". Goed geprobeerd. Kijk maar even naar de Loesje-poster!


Dus, waar wil ik heen? Geen Geschiedenis meer?

Nee, maar wel Geschiedenislessen waar je iets aan hebt. Je zou moeten leren - zelf bedenken! - hoe het dan wél had moeten gaan! Wat iemand vroeger had moeten doen zodat dat ene vreselijke niet was gebeurd. Hoe het tegengehouden had kunnen worden. En wat er juist goed was!

Zodat jij die keuzes ook kan maken, dat je zelf leert zien wat de gevolgen van jouw daden zijn. Op die manier heb je er wel iets aan!

Zoals ik al zei moet je die dingen dan wel zelf kunnen bedenken. Dan leer je zelf nadenken en onthoudt je het beter.

Ook moeten de Geschiedenislessen net als alle andere lessen actiever worden. Misschien kun je wel de straat op om mensen te interviewen? Of je maakt een presentatie waarin je iemands motieven onderzoekt. Waarom iemand bepaalde keuzes maakte. Dan heb je er iets aan en is het leuker!

Op deze manier zijn Geschiedenislessen niet alleen lessen waarbij je kijkt wat er in het verleden is gebeurd, maar waar je ermee aan de slag gaat zodat je er zelf iets aan hebt!

Ik heb ook beschreven hoe Engels en Frans & Duits zouden moeten zijn. En ik ga maar weer eens brainstormen over andere vakken!


Groetjes Willemijn ♫

Ps. Melisa kwam met het idee dat je zou moeten leren wat er anders had gekund. Dankjewel! Ze heeft ook een (beauty)blog: midiversity.wordpress.com,