14 januari 2016

Waarom moet je dit leren?

Een kijkje in de klas: De docent staat voor de klas zijn best te doen om leerlingen de informatie te laten snappen, want de toets komt er alweer aan. Hij wordt redelijk wanhopig van de mensen die niet naar hem luisteren. Algebra is toch hartstikke interessant? Kijk me dan recht aan!

Die mensen krijgen dus op hun kop ("Je volgt de les, of je gaat eruit!"). De mensen die wel opletten, doen dat waarschijnlijk alleen maar om een goed cijfer te halen. Zeg nou zelf: vind jij het echt zo interessant hoe een gletsjer gevormd wordt? Of hoe de schilderstijl van Vincent van Gogh heet? Of wat er in 18-huppeldepup gebeurde? Waarschijnlijk niet!

We leren dingen die we moeten leren, omdat het moet.Waarom moet je ze leren? Veel heb je er later waarschijnlijk niet aan! Je hoofd wordt nu gewoon volgekieperd met "belangrijke stof", alsof je een soort vuilnisbak bent. Je leert echt zo veel dingen die nergens op slaan, die je helemaal niet wil leren!
Start with why
Nu krijg je in een keer alle informatie over je heen, moet je allemaal dingen. Bijvoorbeeld een boek lezen. In dit fimpje - Start with Why - vertelt iemand dat hij daar altijd heel veel moeite mee had. Iedereen probeerde hem aan het lezen te krijgen, maar dat lukte niet. Hij zag er het nut niet van in. Zijn leraren zeiden: "Je moet dit boek lezen, het is een klassieker!" Wat hij moest doen dus. Soms zeiden ze ook hoe, maar dat was het. Als hij vroeg waarom hij het moest lezen, werden ze boos! Vaak omdat ze zelf niet eens wisten waarom het moest.

De mensen die hem later vrijwel meteen aan het lezen kregen waren zelf succesvol. Ze vroegen hem of hij dat ook wilde zijn, of hij bijvoorbeeld een mail wilde schrijven die serieus genomen werd. (Waarom) Nou, dan is een boek handig! (Hoe) Oh, dit boek is trouwens een goed boek. (Wat).

Dus, begin met waarom!

Als je weet waarom iets handig is om te weten, wil je vaak ook hoe en wat weten! Dus school zou zó de lessen moeten beginnen, met bijvoorbeeld Engels: "Wil je niet voor gek staan als je Engels spreekt, maar serieus genomen worden? Dat doe je door correct Engels te spreken! Daarvoor moet je wel weten hoe het zit met de past perfect. Laten we die nu net gaan leren!"

Voor dat doel, in dit geval goed Engels spreken, zit je uiteindelijk toch op school!


"Waarom leren we dit in godsnaam?!"
Ik zat in de tweede (en eerste en derde) in een schooldepressie, zoals mijn vriendinnen het noemden. Ik was er helemaal klaar mee. "Waarom leren we dit in godsnaam?!?!" En het bleef niet bij klagen. Nee, ik ben op een gegeven moment zelfs de kamer van de havo-coördinator in gestormd en stelde die vraag. O jee, ik zie het nog voor me :'D. Daar bleef het niet mee, hoor! Ik ben zowat elke leraar van me langs gegaan om te vragen welk nut het vak had. Ik wilde het echt weten, maar ik kwam er achter dat ze het zelf eigenlijk niet wisten...

Waarom krijg je een vak als zelfs de leraar niet weet waarom hij het geeft?!

Ik wil dit blogbericht afsluiten met aan jullie iets te vragen. Ga alsjeblieft naar je leraar toe en vraag: "Waarom krijgen we dit vak/dit hoofdstuk? Wat heb ik later aan??"

Hopelijk krijg je een antwoord waardoor je denkt: "Oh! Dan ga ik mijn best doen!" Maar misschien krijg je een antwoord waar je niet tevreden mee bent, of weet de de leraar het niet. In dat geval weet je dat je later niets hebt aan het vak en dat je het dus niet moet kiezen.

Trouwens, als veel mensen dit vragen, weten ook leraren dat er iets moet gebeuren! Vraag maar raak dus :)

Groetjes Willemijn