16 februari 2016

Jij of u tegen je leraar?


Bij de Tegenlicht meet up werd het publiek gevraagd naar verbeteringen aan school/ het onderwijs. Iemand zei dat het veel beter is om leraren met 'jij' aan te spreken in plaats van met 'u'. Omdat dat de band tussen leerlingen en leraren verbetert. Dat vinden wij nou ook! 


Waarom?

Heel simpel! Als je je leraar met 'je' aanspreekt wordt de kloof tussen jullie vanzelf minder groot. Jullie komen meer gelijk te staan. Het is niet meer of de leraar heel ver boven jou staat, dat hij veel machtiger is, dat je respect voor hem moet hebben. Respect hebben? Je moet voor iedereen respect hebben! En trouwens: respect moet je verdienen. Het moet niet afhangen van of je met 'u' wordt aangesproken. Dan is er wel iets mis je als leraar, als je het daarvan moet hebben!

Dide had op de vrije basisschool een juf die je 'juffie' noemde, en bij haar voornaam. Bij ons was het al 'meneer Hans'. Juffie is veel leuker en gezelliger!

Misschien ben ik wel een heel vrijgevochten geest, maar ik hou er écht niet van om 'u' te zeggen. Dan denk ik; is iemand 'meer' dan ik, alleen omdat hij ouder is? Of omdat hij/zij toevallig heeft gestudeerd? Misschien is het wel een ontzettende klootzak! Ik heb echt wel respect voor mijn oma, en ik zeg ook gewoon 'je' tegen haar. Misschien is het juist hoe meer je je op je gemak voelt bij iemand, hoe beter je iemand kent, en ook hoe meer respect je hebt voor iemand, je dan júíst 'je' zegt.


Maar niet iedereen denkt zoals wij! De PVV wilde het een paar jaar geleden zelfs gaan verplichten om 'u' te zeggen tegen leraren. "Om het respect en gezag voor de leraar terug te brengen."  Nou ja zeg! Dat gaat wel héél ver! Als een leraar zijn respect en gezag van een wet moet hebben, is het wel een slechte leraar!

Bovendien krijgt een leraar waar je als leerling 'je' tegen durft te zeggen waarschijnlijk veel meer respect.

Genoeg erover geschreven. Ik ben nu vooral héél benieuwd naar wat jullie beter vinden. Jij of u?

Ik maak een poll, en jullie vullen hem in. Afgesproken? Oké!


Groetjes Willemijn