5 februari 2016

Slechte leraren! (de frustratie)


Als er een onderwerp is waar wij nog niet veel over hebben geschreven, maar wat wel héél belangrijk is, is het wel dit fenomeen: leraren! Leraren zijn de mensen waar je elke dag mee te maken hebt. Die de baas over jou (denken te) zijn. En die heb je in allerlei soorten en maten! Je hebt er goede bij zitten, die vanuit hun hart lesgeven. Maar er zijn ook ander soort leraren...


Een leraar is iemand die, als je helemaal tot de basis teruggaat, is aangesteld om de leerling iets bij te brengen. Om de leerling uiteindelijk de tools te geven om zijn leven goed te lijden. Een leraar is er voor de leerling!

Sommigen vergeten dat wel eens...

Dide en ik hebben met zoveel slechte leraren te maken gehad en nog steeds te maken, dat we echt weten waar we over praten. En als het aan ons ligt, is het hoog tijd om dat dan ook te doen. Ouders en schooldirecteuren weten namelijk meestal niet eens waar leerlingen elke dag weer mee te maken hebben! De arme zieltjes...


Ten eerste heb je leraren die niet kunnen uitleggen. 
Als je een slecht punt haalt (slecht? Laag bedoel ik!) denk je meteen dat het aan jou ligt. Dat jij beter had moeten leren of opletten. Soms geeft jouw leraar je dat gevoel al helemaal. Er zijn zelfs leraren die bóós op je worden als je een slecht punt haalt! Nou ja, zeg! Alsof je je nog niet rot genoeg voelt!

Da's trouwens ook puntje: leraren die boos worden. Hoe durven ze! Waar halen zij het recht vandaan om jou een rotgevoel te geven? In opvoedboeken of tijdens de studie wordt je echt niet verteld dat woede-aanvallen helpen bij een goede opvoeding van een kind. Ik heb kinderen zien huilen omdat de leraar boos op ze werd! Om niks! Niet eens om orde te houden. Orde houden is trouwens iets heel anders vind ik. Soms kan het wel eens nodig zijn om je stem te verheffen. Maar boos worden? Nooit!

Dat een leraar zijn dag niet heeft, betekent niet dat hij de jouwe mag verpesten!

Dus, leraren die niet kunnen uitleggen, die bestaan.En daardoor krijg jij dan een slecht punt. Als je het niet helemaal snapt en dus aan ze vraagt, krijg je een antwoord wat a) precies hetzelfde is als hij net heeft uitgelegd, toen jij het dus niet snapte, of b) hij probeert het zo goed mogelijk uit te leggen, maar intussen zit hij zelf ook in de knoop. En dan heb je ook nog de optie dat ze helemaal niks zeggen. "Kijk maar in je boek." (Goeie leraar! Doet echt zijn werk!)

Luie types
Die leraren die jou niks willen uitleggen, zijn meestal ook de leraren die tijdens de les gewoon op Facebook zitten. En die een koffiepauze van een half uur houden. En oja: die gewoon helemaal geen uitleg geven. Een hele les huiswerk maken is toch ook nuttig? Dat moet dan wel stil hè! Geen geluid! En als je niet het hele uur stil bent, kun je nog extra strafwerk meekrijgen ook!

De Facebook-leraar
Onverzorgde leraren
Ken je ze? Vast wel! Ze komen vaak in het wild voor: leraren die uit hun mond stinken. (Ugh). "Meneer, neemt u alstubliéft een pepermuntje. En adem niet zo dicht bij me in mijn gezicht." Want dat doen ze! Gatver! Ik heb een theorie: die leraren nemen bij het ontbijt alles wat ze maar kunnen vinden wat vies is, om leerlingen te pesten. (Nee, grapje. Maar echt, doe er iets aan!) Je hebt trouwens ook leraren die aan een andere leerling iets uitleggen en hun achterwerk naar jou toedraaien. Ja, dat wil ik nou echt zien! (Not).

En ook nog:
Ook heb je heel ouderwetse leraren, en die zich stipt aan het rooster houden. En je hebt juist leraren die altijd te laat komen. (Wij mogen na tien minuten geen leraar gezien te hebben gaan. Meestal zijn die leraren er precies na 9 minuten. Lekker dan!). Je hebt leraren die geen orde kunnen houden. Je hebt leraren die duidelijk een lievelingetje hebben. Je hebt leraren die zich niks interesseren in hun vak, en leraren die veel te enthousiast zijn over hun vak. (Een vak waar jij nou net een hekel aan hebt). Je hebt oude leraren die jong proberen te doen, en jonge leraren die de oude na proberen te doen. Je hebt van alles wat!


Zoals je snapt, zijn dit allemaal nou niet echt de types waar Dide, ik. en alle andere leerlingen op zitten te wachten.

Wat wij dan wel willen?

Leraren die uit hun hart lesgeven! Leraren die jou als persoon zien, die niet boos worden, maar wel orde kunnen houden, die vrolijk zijn en vooral: zichzelf.

Als je je herkent in een van de omschrijvingen van slechte leraren, moet je je misschien maar eens afvragen of je zo door wil gaan! Dide heeft tips voor docenten bedacht, dus daar kun je inspiratie uit halen. En vraag het anders maar aan ons! Wij helpen graag natuurlijk :)

Dan wens ik jullie nu een fijne, slechteleraarvrije school.

Groetjes Willemijn!