25 maart 2016

De toekomst


De toekomst. Wat een vaag begrip. Je kunt er niks mee, want het is er nog niet! En juist dáárom gaan we het er even over hebben. Want als je één ding weet over de toekomst, is dat hij anders is dan nu, en dat we hem zelf maken. Verder weet je helemaal niet wat er gaat gebeuren! En juist daarom heeft de toekomst heel veel te maken met school. Ooit gehoord van: de jeugd heeft de toekomst?


We just don't know...
Waar we het met zijn allen al over eens zijn, is dat we niet weten wat er in de toekomt gaat gebeuren. We weten gewoonweg niet welke banen er later gaan zijn! Ik bedoel, twintig jaar geleden had níémand bedacht dat je een blogger kon zijn. Of YouTuber. Of informatietechnicus, webdesigner, coach, professional speaker of weet-ik-wat-nog-meer!

En dat zijn alleen nog maar banen die in de laatste twintig jaar zijn ontstaan. Honderd jaar geleden hadden de mensen nog niet eens een tv! Moet je eens nagaan hoeveel mensen nu een baan hebben die met televisie te maken heeft!


Zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben gaan de veranderingen alleen nog maar sneller. Denk maar aan Samsung die elk half jaar met een nieuwe telefoon komt, of aan de elektrische auto's en schone energie. Als dat allemaal zo snel verandert, gebeurt dat natuurlijk ook met werk. Er ontstaan in zo'n groot tempo nieuwe banen, dat je daar onmogelijk al op de basis-, of middelbare school op kunt voorbereiden. 50% procent van iedereen op school komt terecht in een baan die nu nog niet bestaat!

Dus kunnen we ons bijna niet op de toekomst voorbereiden. De informatie die we krijgen bij natuurkunde, scheikunde en maatschappijleer zijn over tien jaar alweer verouderd. Wiskunde, aardrijkskunde en bijna alle andere vakken zijn daarom redelijk nutteloos.

Hoe dan wel?
Oké. Zoals het nu gaat werkt het dus niet. We worden opgeleid voor banen die we nooit gaan krijgen, we moeten dingen leren die niet meer actueel zijn, maar we worden wél ongelukkig van school! We leren NIET wie we als persoon zijn, we leren NIET samenwerken met anderen en we verliezen onze creativiteit!

En dat moet dus helemaal anders!

Er zijn dingen die we wél heel hard nodig hebben, die we altijd nodig hebben. Dat zeiden we ook al in onze TED talk, en het is nog steeds hartstikke waar! We moeten leren samenwerken, we moeten zelfvertrouwen krijgen, we moeten onszelf leren kennen, we moeten onze creativiteit ontwikkelen!

Dan kunnen we onszelf pas wegzetten in de wereld, hoe die er later ook uit mag zien!

Groetjes Willemijn