18 maart 2016

Ja hallo! We zijn geen robots! Die stress...


Hoe kan school nou van de verwachten dat je de héle dag oplet, stil bent en luistert, en dat je de rest van je dag met school bezig bent. Én dat je op een sport zit. Én dat je gezond eet. Én dat je genoeg slaapt. En weet ik wat nog meer. Huiswerk, toetsen, projecten... Het is nooit klaar!


Hoe kan je nou nog tijd overhouden voor leuke dingen, voor ontspanning? Zelfs in de vakantie heb je geen rust, maar moet je huiswerk maken en als je ziek bent geweest moet alles inhalen. Wat denkt school wel?! Volgens mij dat we robots zijn, zonder leven, zonder toekomst. Want wat ook nog grappig is: je komt dommer van school terug en huiswerk verslechtert je schoolresultaten. Zien jullie de logica? Ik niet!


Het is niet gek dat tegenwoordig iedereen overspannen raakt. We doen veel te veel en hebben het veel te druk en staan kortom veel te veel onder stress. Dit is al heel erg als het bij volwassenen gebeurt, maar steeds vaker raken kinderen ook overspannen. Kinderen! Die horen te spelen en te leren door ervaring, en niet trillend van de stress in bed te liggen!

Hopelijk is het nog niet zo erg gesteld, maar ver zitten we er niet vandaan. Ik ken een meisje dat overspannen raakte; ze was twaalf.Waarom ziet nou niemand in dat het zo niet hoeft? Sterker nog: dat we het helemaal zelf doen! Nou ja, school dan hè. Kijk eens op internet rond en zie dan hoe veel plaatjes en quotes er zijn over wat er allemaal van je wordt verwacht op school en hoe moe leerlingen zijn als ze uit school komen! En daarna moeten ze ook nog aan hun huiswerk en leren en werkstukken en sport en opschieten en eten en huiswerk en slapen en opstaan en opschieten en naar school.

JONGENS, WE ZIJN GEEN ROBOTS!!

Dit is een hele grote reden waarom school je dommer en ongelukkiger maakt. En dit moet stoppen. Het is mooi geweest. Kinderen zijn geen robots, kinderen moeten zich niet de hele tijd ( serieus de he-le tijd) bezig houden met dingen die ze haten, met dingen die ze niet nodig hebben voor hun toekomst en dingen die ze eigenlijk helemaal niet zouden moeten doen. Kinderen moeten leven!


Zo. Dit wilde ik even zeggen. Dit wilde ik op de basisschool al zeggen! Toen kreeg ik al een immense hoeveelheid rekenwerk en taalwerk en nog meer werk op als huiswerk, en tegenwoordig is het nog véél erger geworden. Het moet klaar zijn!

Groetjes Willemijn (die het helemaal zat is)