30 maart 2016

Waarom iedereen goed is!Hey mensen! Komt dit je bekend voor? "Iedereen is even slim, maar iedereen denkt gewoon anders. En daarom zijn de niveaus ook zo stom. Want met mavo, havo en vwo deel je mensen in. Dan zeg je: jij bent dom en jij bent slim. Jij krijgt een goede toekomst en jij een slechte."Dit zeiden we in onze talk. En het is nog steeds hartstikke waar! Er is alleen wel een verschil in intelligentie. De één is goed in logisch denken en redeneren, de ander maakt de prachtigste schilderijen. Weer een ander is heel goed in rekenen en scheikunde, en weer iemand anders zorgt heel goed voor andere mensen. 

Volgens Wikipedia betekent intelligentie: 
Verschillen en overeenkomsten zien, kunnen redeneren, plannen kunnen maken, problemen zien en oplossen, in abstractie kunnen denken, ideeën en taal kunnen begrijpen en produceren, informatie opslaan en gebruiken, en leren uit ervaringen. 
Een hele lijst! Als je op deze lijst afgaat, zijn inderdaad eigenlijk alleen de mensen op het vwo slim. Die kunnen nou eenmaal beter redeneren, plannen, problemen zien en oplossen en de rest van de lijst. Maar ik weiger te geloven dat als je niet op het vwo zit, je dan dom bent!

Kijk eens naar dit plaatje:


Talent

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende soorten intelligenties, verschillende talenten. Dide hoeft helemaal niet dom te zijn omdat ze op de mavo zit. Ze kan dan wel slechter zijn in logisch denken en redeneren, ze kan wel heel veel andere dingen heel goed! Voor zichzelf opkomen bijvoorbeeld, en tekenen. Dat hoeft iemand op het vwo helemaal niet per sé goed te kunnen! Ik zit op het vwo, en ik kan óók heel goed creatief bezig zijn. Maar die andere 'vwo dingen' zijn niks voor mij!

Iedereen is even slim, maar iedereen denkt gewoon anders. Helemaal waar! Als je op de mavo zit, heb je óók veel kans op een goede toekomst, kan je óók heel slim zijn! Niemand hoeft zich slechter of beter te voelen dan iemand anders, we zijn allemaal goed!

Ik wil dat iedereen gaat zien dat iedereen eigen, unieke talenten heeft. Dat je je niet slechter of beter hoeft te voelen dan een ander, omdat iederéén nodig is! Als we nou maar onze eigen talenten leren kennen en ontwikkelen, dan komt het allemaal helemaal goed!

Als we dát nou eens gaan zien...

Groetjes Willemijn!