16 maart 2016

Leraren beoordelen!


Ik vraag me al een tijdje iets af, namelijk: waarom kunnen leraren zo ongeveer alles maken in de klas? Sommigen geven gewoon totáál niet goed les. Sommige leraren moeten gewoon ontslagen worden als je het mij vraagt! En andere docenten worden ook alleen maar beter door feedback.


Feedback van leerlingen
Jullie hebben dit blogbericht vast wel gelezen. Daarin schrijf ik over de soorten slechte leraren die er zijn. Types die denk ik geen een leraar wil zijn! Maar toch bestaan ze. Zouden ze dat van zichzelf weten, zouden ze dat willen zijn? Waarschijnlijk niet. Daarom moeten ze feedback krijgen!

Wij hebben te maken met veel te veel van die slechte leraren. En daar moet iets aan gedaan worden! Wie weten het beste hoe de leraar lesgeeft? Wie hebben elke dag met de leraar te maken? Voor wie is de leraar eigenlijk aangesteld? Juist: leerlingen!

En die kunnen dan ook het beste hun leraren beoordelen. Op heel veel scholen gebeurt dat niet. Daar wordt er pas iets gezegd tegen een leraar als er heel veel klachten over hem binnenkomen. En die zijn dan meestal ook nog eens van de docenten in plaats van de leerlingen...

Het klopt veel beter als leerlingen hun docent beoordelen.

En daarom vind ik dat er een rapport over de docent door leerlingen gemaakt moet worden!

Nee, dit rapport is natuurlijk niet serieus (al zouden sommige docenten deze punten écht krijgen). Deze punten zijn ook niet het allerbelangrijkst. Maar:

Deze dingen zijn wél heel belangrijk! 

1.       Dat een leraar goed met leerlingen omgaat
2.       Dat hij/zij goed kan uitleggen
3.       Dat hij/zij orde kan houden
4.       Dat er met hem/haar te praten of discussiëren valt
5.       Dat hij/zij alleen streng is als het nodig is
6.       Dat hij/zij niemand voortrekt
7.       Dat een leerling graag naar zijn/haar les gaat

Als een leraar aan deze punten voldoet, is het zeker weten een topleraar!

Ik weet zeker dat leerlingen leraren eerlijk kunnen beoordelen. En ik weet ook zeker dat dit heel nodig is! Gelukkig is mijn directeur het met mij eens. Ik ben naar haar toe gegaan met dit idee, en op mijn school gaan we nu de leraren beoordelen. Daar ben ik heel blij mee!

Dit idee van leraren beoordelen is best makkelijk uit te voeren: je maakt een enquête aan op internet met de zeven beoordelingspunten. Je laat hem door leerlingen invullen en daarna kun je aan de slag met het resultaat. Ik zou zeggen: doe er wat mee op jouw school!

Groetjes Willemijn