13 maart 2016

Tips voor leraren #2


Hoi mensen! We leven nog :) Vandaag is het weer tijd voor een blogbericht om school een beetje beter te maken. Ik heb gemerkt dat heel veel leraren graag goed les willen geven. Daar wil ik graag bij helpen! Daarom geef ik je nu tips voor leraren.1. Beantwoordt vragen geduldig en goed.
Dit spreek volgens mij wel voor zich, maar sommige leraren vergeten dit toch nog wel eens. Maar het is wel heel belangrijk! Doe je best om de stof zo goed mogelijk uit te leggen. En als leerlingen het dan nog niet snappen, neem het ze dan niet kwalijk, maar blijf geduldig.

2. Zet herrieschoppers die het toch nooit gaan leren gewoon de klas uit!
Sommige docenten zetten je meteen de klas uit als je ook maar ademt, en sommige pikken alles. Dat is allebei niet goed, dus daar moet een grens gevonden worden! Stuur iemand niet gelijk eruit, maar geef eerst een of twee waarschuwingen. Als een herrieschopper na een paar waarschuwingen gewoon doorgaat, zou ik hem de klas uitzetten. En dan ook wel echt doen hè!
3. Wees niet te streng, en zeker niet als het om cijfers gaat. 
Ik heb te vaak meegemaakt dat een lieve, hardwerkende leerling een laag cijfer haalt waar hij/zij verdrietig om is, en daarna ook nog eens van de leraar op z'n kop krijgt. Dat kun je toch niet maken! Als je die leerling een slecht gevoel wil geven en demotiveren is dit juiste manier. Als je een goede leraar wil zijn, zeg je de leerling dat het maar een cijfer is en dat het niet zo erg is. En kijk samen waar er verbeterd kan worden. Te streng zijn is sowieso nooit goed voor de motivatie.


4. Bouw een band op met je leerlingen.
Jij bent een mens, leerlingen zijn mensen en jullie kunnen heel veel van elkaar leren en lol hebben samen! Dat de leraar boven de leerling staat is ouderwets. De leraar is er om de leerling te helpen! Wat je precies moet doen om een band met je leerlingen op te bouwen weet ik niet, maar ik weet wel dat 'jij' zeggen in plaats van 'u' helpt! De mindsetting is al de basis.

5. Maak je les leuker door filmpjes, liedjes en spelletjes toe te voegen.
Een les kan echt leuk! Ik durf zelfs te wedden dat leerlingen meer leren als het niet zo saai is. Er is op internet zo veel te vinden: zoek eens een TED talk op over het onderwerp, ga aan de slag met een liedje! Er zijn echt heel veel manieren om de les leuker te maken. Van quizzen en spelletjes leren we net zo veel!

6. Ga ook eens naar buiten bij een opdracht.
Ik snap niet dat dit nog niet vaak gebeurt. Ik kan me zelfs niet herinneren wanneer ik naar buiten ben gegaan met de les. Maar dat is heel jammer! Je leert namelijk niet het meeste van naar de theorie te luisteren, maar vooral van ermee aan de slag te gaan! Als je de straat op gaat, leer je zelfs nog meer dan de theorie. Wat dacht je bijvoorbeeld van mensen interviewen over bepaalde stof, of waar ze op stemmen?

7. Geef ruimte om te discussiëren en kletsen. 
Zes uur achter elkaar luisteren houdt niemand vol op een dag. Zeker niet vijf dagen achter elkaar. Daarom is het heel belangrijk dat je in je les veel ruimte overhoudt om te kletsen en discussiëren. Wees blij als een discussie ontstaat in de klas, want daar leert iedereen heel veel van! Vraag de stillere mensen ook om hun mening, en stel goede vragen. Zo wordt de les heel interessant, en heel leerzaam!


Ik weet zeker dat iedereen heel blij wordt van een leraar die al deze tips opvolgt!  Daarom hoop ik dat je er ook echt wat mee doet, en dat je sommige dingen bespreekt met de school. Of je naar buiten mag tijdens de les, weet ik bijvoorbeeld niet. Maar dat zou wel tof zijn!

Ik had zoveel tips dat we de lijst in tweeën hebben gedeeld. Je kunt dus een tweede lijst tips verwachten!

Groetjes Willemijn